Siyezen-Sumkayıt bölge ortamında delüvial şekilli çorak toprakların özelikleri hakında bazı bilgiler

Font:      

Son zamanlar delüvial şekilli çorak toprakların bazı özellikleri aydınlaşmış,şu toprakların genetik ortamı,coğrafi yayımlanması ve islahı belirlenmiş. Lakin delüvial şekilli çorak toprakların kaydidilmiş özelikleri şununla bitmiyor. Böyle toprakların tam şeklini çizmekden yana bir sürü başka gösteringileri de araştırmak gerekiyor.Şu mekalede bu gösteringiler tartışılıyor. Çizilgenden de görünüyor ki, Suyezen –Sumkayıt bölge ortamında delevüal şekilli çorak topraklar hem de karbonatlıdılar.Şu bölgenin delevüal kayalıklarının şleyfinin aşağı hissesi istisna olmakla karbonat profili her yerde aynı biçimde.Toprakda oluşan alçının terkibi farklı.2-ci çizilgenden görünüyor ki,toprak profilinde alçının yayılma özeliği katman ve delüvial kayalıklara doğru toprağın derinliğinde onun terkibinin çoğalmasıdır.3-cü çizilgenden görünüyor ki,yudulmuş Na tarkibi orta toprak katının profiline uyğundur.Delüvial kayalığın şu hissesinde yudulmuş Na terkibi orta kata doğru çokalıyor ve toprağın derin katlarında eskiliyor. Şleyf hissesinde yudulmuş Na yuksek seviyyededir ve toprak katının derinliğine doğru eskiliyor.
Böyle sonuca varırız ki, başka özellikleri ile beraber hem de ayrıca karbonatlı ve alçılıdır.Şu toprakların hüsusu özeliği çoraklığıdır.



Okunub: 1992

Yorumlar: 0
Bu mekaleye fikir bildir ve ya yorumlara bak

Kitapları

Şirvan ovalığı toprakların çoraklaşması ve onunla mucadele araştırmaları Şirvan ovalığı toprakların çoraklaşması ve onunla mucadele araştırmaları
Mil ovalığı topraklarının islahı Mil ovalığı topraklarının islahı
Azerbaycanın killi çoraklıklarının hizlı islahı Azerbaycanın killi çoraklıklarının hizlı islahı
Dellüvial çorak topraklar ve şunların islah soruları Dellüvial çorak topraklar ve şunların islah soruları
Azerbaycan ovalığ kısmının delüvial çorak toprakları Azerbaycan ovalığ kısmının delüvial çorak toprakları
Azerbaycanda çorak topraklar ve onların iyileştirilmesi Azerbaycanda çorak topraklar ve onların iyileştirilmesi
Dağlarım benim Dağlarım benim