Yıkanan çorak topraklarda bitkilerin gida elementlerinin terkibi

Font:      

Yıkanan çorak topraklarda bitkilerin gida elementlerinin terkibi.Metrelik kütlete 450-500 т/kа tuz vardır. Üçmetrelik kütlete 1470 т/kа tuz kaytidildi.Drenaj arası 150m olmak üzre her hektara 25000 м3 su verildi. Daha iği sonuçlara yetmek için yıkanma zamanı(40-50 sм) yumşaltma işleri yapılmış ve arası 25 m olan 80-90 sm yardımçı drenler salı verilmiştir.Gerçekleşen toprağı islahetme tedbirleri tuz çıkarma işlerini olumlu etkilemiş. 0-3 м kütlete tuz ihtiyatı 1172 т/kа oluşuyor.
Yıkanma toprağın gidalanmasını önemli şekilde değişdi.Bunun sonucu 0,5k toprak katında amiak azotu 2,80-ten 9,58 mk\kk dek ,nitrat3,04-ten 5,43 dek,marqans leke halinden 37,5 mk\kk dek artmış oldu. Fosfor ve değişmiş kaliy tam aksine üst yataydan yıkanıp aşağı kata toplanmışlar.(uyğun olarak 1,3 ve 4,4 мk/кk toprak). Bakır ın terkipi ( 6,0-tan 8,3dek мk/кk), çinko nun terkipi( 0,012-ten 2,05 мk/кk dek) ve kobaltın terkipi (lekeden 0,631 мk/кk dek) arttı. Borun terkipinde belirli değişimler kaydidildi.Böyle ki,yıkanma zamanı o, 4,3-ten 2,6 мk/кk dek toprakda eskildi.
Denemeler sonucu şu fikirde bulunuruz ki, yıkanma zamanı yeridilen gübreler islah olunmuş toprağın gidalanma rejimi araştırılarken alınmış faktörlara dayanmalıdır.



Okunub: 823

Yorumlar: 0
Bu mekaleye fikir bildir ve ya yorumlara bak

Kitapları

Şirvan ovalığı toprakların çoraklaşması ve onunla mucadele araştırmaları Şirvan ovalığı toprakların çoraklaşması ve onunla mucadele araştırmaları
Mil ovalığı topraklarının islahı Mil ovalığı topraklarının islahı
Azerbaycanın killi çoraklıklarının hizlı islahı Azerbaycanın killi çoraklıklarının hizlı islahı
Dellüvial çorak topraklar ve şunların islah soruları Dellüvial çorak topraklar ve şunların islah soruları
Azerbaycan ovalığ kısmının delüvial çorak toprakları Azerbaycan ovalığ kısmının delüvial çorak toprakları
Azerbaycanda çorak topraklar ve onların iyileştirilmesi Azerbaycanda çorak topraklar ve onların iyileştirilmesi
Dağlarım benim Dağlarım benim